Halterin Olimpik takvimdeki yerini doping kayıtları yüzünden riske eden Rusya’da dahil olmak üzere 5 ülke, 2020 Tokyo Oyunları için spor yönetimi organları tarafından 2 sporcu ile sınırlandırıldı.
Bizi sosyal medyadan takip edin

Halterin Olimpik takvimdeki yerini doping kayıtları yüzünden riske eden Rusya’da dahil olmak üzere 5 ülke, 2020 Tokyo Oyunları için spor yönetimi orga

Halterin Olimpik takvimdeki yerini doping kayıtları yüzünden riske eden Rusya’da dahil olmak üzere 5 ülke, 2020 Tokyo Oyunları için spor yönetimi orga

  • 18 Apr, 2018

Reuters tarafından görülen bir belgeye göre, Halterin Olimpik takvimdeki yerini doping kayıtları yüzünden riske eden Rusya’da dahil olmak üzere 5 ülke, 2020 Tokyo Oyunları için spor yönetimi  organları tarafından 2 sporcu ile sınırlandırıldı.

IWF, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Belarus’un her birine Tokyo 2020’de yalnız 2 kota yeri sağlıyor. Yeni kuralda da belirtildiği gibi, 2008’den 2020’ye kadar 20 veya daha fazla doping ihlali bulunan herhangi bir millet Oyunlarda sadece 1 erkek ve 1 kadınla temsil edilecektir.

Aynı dönemde 10-19 doping ihlali olan ülkeler, Tokyo’da 2 erkek ve 2 kadınla temsil edilecektir. Commonwealth Oyunlarında 5 halter altını kazanan Bulgaristan, İran ve Hindistan da dahil olmak üzere en az 9 ülke daha bu kategoriye giriyor.

IWF, 2020 Nisan ayında Olimpiyat yeterlilik periyotu sona ermeden, daha fazla dopingle mücadele kural ihlali olması halinde, daha fazla ülkeyi ,Olimpiyatlardan men edilme de dahil olmak üzere, cezalandırıp yaptırımlar uygulayabilir.

Kısıtlamalar 2008-2020 yılları arasında 10’dan daha az ihlali olan ülkelere yarayacak ve her biri Olimpiyatlara 8 sporcu ya kadar gönderebilecek (Kadın-Erkek sayısı eşit olarak bölünmek üzere (4 Kadın 4 Erkek) )

Yeni Kural, Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC) tarafından onaylandı ve bir çok ülke tarafından memnuniyetle karşılandı.

ABD Halter Federasyonu Yönetim Sorumlusu Phil Andrews Reuters’a verdiği demeçte “ Bu, Halter ve dünyadaki sporcular için ileriye doğru atılmış devasa bir adımdır.” Dedi

Bu yeni yeterlilik sistemi temiz spor için büyük bir adım”

Almanya Halter Federasyonu başkanı ve bir çok ülkede yaygın olan “doping kültürünün” eleştirmenlerinden olan Christian Baumgortner de değişiklikleri onayladı. Reuters’a verdiği bir demeçte, “Eski sistem bazı federasyonlar tarafından kötüye kullanıldı ancak bu yeni bakış açısı ve şartlarla, oynama sahası seviyesi için gerçek bir şans sunuldu.

Doping problemi, IOC tarafından Halterin üzerine bir gözaltı konulmasına sebep oldu. IOC bir sonraki Haziranda olmak üzere sürekli olarak güncellemeleri istiyor.

Olimpik Kota Kesimi”

IOC, 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatlarında alınan numuneleri tekrar analiz ettiğinde, 49 haltercinin numunesi pozitif çıktı. 42 si, eski Sovyetler Birliğinin parçası ülkelerden geliyordu.

 

 

Halterin kotası, Rio 2016 da 260’dan 196’ya düştü. Ayrıca Tokyo da bir eksik madalya yarışması olacak.

Bu sporun 2020’nin ötesindeki Olimpiyat programlarındaki yeri, doping kayıtlarını geliştirme yeteneğine bağlıdır.

IWF, 2008’den bu yana olan tüm pozitif numuneleri, mevcut durumun en büyük sorumlularını cezalandırmak için hesaba katmaya karar verdi.

IWF Genel Direktörü Attila Adamfi Reuters’a verdiği demeçte, “Doğal olarak herkes mutlu değil ancak herkes sporumuzun zor durumda olduğunu ve bu zor kararların sporumuzun geleceği için gerekli olduğunu anlıyor.” dedi.

Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Belarus ve Ermenistan’ın 2008’den beri toplamda 130dan fazla doping ihlalleri olduğu ve IWF’in websitesine göre hala bekleyen bazı davalarının olduğu görülmektedir.

5’i de, birden çok yeniden test sonuçları pozitif olduğu için Ekim ayına kadar bir yıllık süreyle askıya alınan 9 ülkenin arasında yer alıyor.

Diğer 4 ülke arasında Ukrayna, Moldova, Türkiye 10-19 bendinde iken, Çin şuanda 7 ile güvenli durumda.

10 yada daha fazla pozitif numunesi olan diğer ülkeler, İran – Geçen sene IWF Dünya Şampiyonasının en iyi ülkesi – Bulgaristan, Arnavutluk, Romanya, Özbekistan ve Hindistan.

Tayland’da, bekleyen bir 1 davasıyla, bu 10 ve üzeri ihlal grubuna girecek gibi görünüyor.

Eğer 1 ülke 18 aylık Tokyo Yeterlilik sürecinde 3 pozitif numune vermesi halinde, Olimpiyat Oyunlarından diskalifiye edilir, Rio 2016’da Rusya ve Bulgaristan’a yapıldığı gibi.

Diğer değişiklikler arasında, IWF, Olimpik yeterliliği takım tabanlı bir sistemden ziyade bireysel sistem olarak değiştirildi. Bu da muhtemel Olimpik haltercilerin daha fazla teste tabi tutulmasına neden olacak.

Tokyo’da olmak isteyenler, 18 aylık eleme süresi boyunca 6 kez yarışmak zorunda kalacaklar ve bu da geçmişte yaşandığı gibi sporcuların uzun süreyle uzak kalmasını imkansız hale getirecek.

Pekin 2008 ve Londra 2012’de 2 kere altın madalya performansı gösteren Kazakistan’ın Ilya Ilyin’i 6 yıllık süreçte sadece 3 kere yarışmıştı. Geriye dönük kusurundan dolayı 2 Olimpiyattan da men edildi.